info@dop.nl +31 (0)320 264 175

Uw droomhuis niet gevonden?
Neem contact met ons op!

Dit formulier wordt opgeslagen en ik ga akkoord met de privacyverklaring
Sfeerfoto van huis ergens in Flevoland

Verwachte huizenprijsstijging: 6% in 2024 en 5% in 2025

Het sentiment op de huizenmarkt is in het eerste kwartaal van 2024 verbeterd, mede door de veerkracht van de Nederlandse economie. Stijgende lonen en dalende hypotheekrentes hebben bijgedragen aan een herstel van de huizenprijzen en het vertrouwen in de markt. ABN AMRO heeft de prijsverwachtingen naar boven bijgesteld: huizenprijzen zullen naar verwachting met 6% stijgen in 2024 en met 5% in 2025.

Sfeerfoto van huis ergens in Flevoland

In januari en februari 2024 waren er 13% meer woningtransacties dan in dezelfde periode in 2023. Dit komt deels door de hogere NHG-grens en de toename van particuliere verhuurders die hun woningen verkopen. Ondanks de groei blijft het aanbod aan nieuwbouwwoningen beperkt door het lage aantal bouwvergunningen. ABN AMRO handhaaft daarom de voorspellingen voor transactiegroei op 0,5% in 2024 en 3% in 2025.

De beperkte beschikbaarheid van bestaande en nieuwbouwwoningen vertraagt de doorstroming op de huizenmarkt. Starters profiteren echter van verruimde vrijstellingen en dalende hypotheekrentes, waardoor hun kansen op de markt verbeteren. De Europese Centrale Bank verwacht de rente te verlagen naar 2,75% eind 2024 en 1,5% eind 2025, wat de hypotheekrente verder kan doen dalen.

Klimaatverandering en nieuwe wetgeving spelen ook een rol in de woningmarkt. De nieuwe Woonwet kan de bouw stimuleren door het Rijk meer regie te geven. Daarnaast kunnen verduurzamingsplicht en een uniform klimaatlabel helpen om klimaatrisico’s beter in de huizenprijzen te verwerken.

Huizenbezitters moeten zich bewust zijn van de impact van klimaatverandering en fiscale aanpassingen, die noodzakelijk zijn om prijsschokken te voorkomen.

Bron: ABN Amro – Huizenprijzen stijgen naar verwachting met 6 procent in 2024 en met 5 procent in 2025

Bent u bang dat u te veel betaalt voor uw nieuwe woning? Heeft u behoefte aan deskundig advies? Onze makelaars in Lelystad, Almere, Dronten, Amsterdam en ver daarbuiten staan voor u klaar als aankoopmakelaar. Wilt u een woning verkopen of verhuren? Kies voor DOP Makelaars en profiteer van onze uitgebreide expertise en persoonlijke service. Neem vandaag nog contact met ons op!